ADVERTORIAL


De natuur inspireert!

Een gedeelde passie voor kunst

Cadform houdt van kunst. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Art by Nature Magazine, een onafhankelijk, online, internationaal tijdschrift gewijd aan creativiteit en geïnspireerd door de natuur. Waar verder wordt gekeken dan 'alleen maar' het werk zelf. Samen willen we kunstenaars en galerieën helpen hun werk te promoten. Onze collega én editor-in-chief van Art by Nature Magazine, Tessa Valk , geeft antwoord.

Wat is je achtergrond? Wat heb je gestudeerd en wat deed je vóór Cadform?

Sinds mijn 16e wist ik al dat ik grafisch ontwerper wilde worden. Het visualiseren van een bepaalde boodschap aan een doelgroep sprak mij aan. De manier waarop heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld. Ik begon met een basiscursus aan de HKU. Als snel kwam ik erachter dat ik eerst mijn technische vaardigheden wilde ontwikkelen en startte ik een opleiding aan het Grafisch Lyceum Utrecht. Na die tijd heb ik voor verschillende bureaus gewerkt en zo brede kennis opgedaan van vormgeving en communicatie.

En hoe resulteerde dat in Art by Nature Magazine?

Ik kreeg de kans om mij op conceptueel vlak verder te ontwikkelen tijdens een avondopleiding aan het Art & Design College in Utrecht. Daar bleek dat hetgeen mij het meest inspireert de natuur is. En dan vooral kunstenaars en artiesten die de natuur als bron van hun werk zien. Toen we voor ons eindexamen een magazine mochten ontwerpen - van concept tot ontwerp - wist ik direct hoe deze moest heten: Art by Nature! Na de afronding miste ik het werken aan het tijdschrift. Uit nieuwsgierigheid heb ik de kunstenaars die op de vooruitblikpagina stonden benaderd voor de volgende editie. En zo ontstond een reeks.

"Ik wil lezers laten zien hoe de natuur kunstenaars en ontwerpers kan inspireren"

Wat is je doel met het magazine?

Mede door het maken van het magazine kwam ik er achter hoe belangrijk inspiratie en onderzoek voor mij zijn. Ik heb deze zoektocht ‘slow design’ genoemd, wat inhoudt dat de weg naar het eindproduct even belangrijk is als het product zelf. Met het magazine wil ik door natuur geïnspireerde creatieven een platform bieden om een inkijk te geven in hun persoonlijke ontwerpproces. Het laat lezers zien hoe de natuur kunstenaars en ontwerpers kan inspireren. Zo komen beide dichter tot elkaar.

Wanneer word je écht blij van je werk?

Ik word blij als ik een mooi artikel heb gemaakt waarin het werk van een kunstenaar of artiest door de vormgeving tot leven komt. Of wanneer ik mensen laat nadenken over elementen uit hun werk waar hij/zij nog niet eerder over nagedacht hebben en op die manier tot nieuwe inzichten komen. Vooral met jonge kunstenaars is dit prachtig. Vaak stellen zij zich bescheiden op en komen gedurende het gesprek tot de conclusie hoe bijzonder hun proces, hun manier van denken, eigenlijk is. Ook is het bijzonder wanneer een kunstenaar of ontwerper mij schetsen, foto’s of andere persoonlijke items stuurt, die nog nooit iemand anders heeft gezien.

Met inmiddels 5000 lezers op issuu.com is het tijd om een nieuwe stap te maken met Art by Nature Magazine. Samen met Cadform wil ik het magazine verder doorontwikkelen en gaan uitbrengen als volledig digitale publicatie.

Art by Nature Magazine ontvangen?